Något nytt och något gammalt - vinnarna av Årets byggnad och Årets renovering 2011 i Södertälje

Tävlingen Årets byggnad och Årets renovering 2011 i Södertälje är avgjord. Prisutdelningen hölls i Södertälje stadshus den 1 juni och Årets byggnad blev Brf Körsbärsblomman. Årets renovering tilldelades Igelsta gård.

Årets byggnad och Årets renovering är en tävling som varje år samarrangeras av Södertälje kommun och Södertälje Byggmästareförening för att lyfta fram och uppmuntra god modern arkitektur och hållbart byggande.

– Körsbärsblomman var rätt vinnare till Årets byggnad. Den sticker ut i både färg och form. Igelsta gård beundrar jag för känslan av ursprung och historia som har lyckats bevaras i renoveringen, säger Staffan Norberg, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Vinnarna utses av stadsbyggnadsnämndens ledamöter, men först efter utlåtande av Södertälje Byggmästareförening som bedömer de byggnadstekniska aspekterna.

– Det är roligt att som byggare vara verksam i Södertälje. Kommunen har en kvalitetssträvan i sitt plan- och byggtänkande och det visar de inte minst med kontinuiteten i att utse Årets byggnad och Årets renovering – en tävling som nu är inne på sitt tolfte år, säger Alexandra Laurén, ordförande för Södertälje Byggmästareförening. 

Brf Körsbärsblomman - vinnare av Årets byggnad 2011

Motivering
Det nya kvarteret som vuxit upp intill Södertälje sjukhus har i sin form och färgprakt blivit en blickpunkt både för förbipasserande samt för Södertäljeborna i allmänhet. Höghusdelens översta plan som syns från stora delar av staden har kompletterats med två sammanbyggda lamellhuskroppar i fyra våningar förlagda längs Polhemsgatan. De nya huskropparna har givit det gröna gaturummet ny karaktär till gagn för hela området.

Igelsta gård - vinnare av Årets renovering 2011

Motivering
Från att ha varit rivningshotad och tillbommad har Igelsta gård genomgått ett omfattande renoveringsarbete som gör gården tillgänglig för invånarna i Södertälje. Arbetet har genomförts med ett långsiktigt engagemang av ideella krafter. Renoveringen har präglats av ambitionen att vårda ett kulturarv och återskapa ursprungliga byggnadsdetaljer.

Läs om vinnarna och de övriga nominerade i broschyren: Årets byggnad och Årets renovering 2011.

Publicerad: 01 jun 2012